Wist u dat wij luchtkwaliteitsmetingen uitvoeren op locatie?
Met een geavanceerde Particle Counter meten wij op verschillende punten de fijnstofconcentratie om een compleet beeld te krijgen van hoe de luchthuishouding en -kwaliteit ervoor staat. Op de foto ziet u onze collega Paul Santra. Paul is onze marketeer én hij voert luchtkwaliteitsmetingen uit op locatie. Een ideale combinatie, want door zijn kennis hierin kan hij na een meting onze klant van passend adviesrapport voorzien. Hoe gaat dit in zijn werk? Lees hier het interview met Paul:
Waarom is de binnenluchtkwaliteit volgens jou van zo’n groot belang?
We spenderen op een dag gemiddeld zo’n 8 tot 10 uur binnen. Of dit nu op kantoor is, in een zorgcentrum of, zeker in deze tijd, thuis. Niet alleen in de buitenlucht zweeft schadelijk fijnstof, maar ook zeker in de binnenlucht. Uit onderzoek blijkt dat een matige binnenluchtkwaliteit enorm slecht is voor de gezondheid.
Heb je een fijnstofmeting al vaak uitgevoerd en waar allemaal?
Ik ben al op redelijk wat locaties geweest. Onder andere bij Rotterdam The Hague Airport, Apollo Hotel, Koninklijk Theater Carré, Gemeente Amsterdam en bijvoorbeeld Preston Palace. In veel gevallen willen klanten graag hun luchthuishouding in kaart gebracht hebben, maar af en toe zijn er ook wel eens klachten van gebruikers van gebouwen waardoor klanten ons inschakelen om met onze particle counter naar de oorzaak van deze klachten op zoek te gaan.
Wat kunnen luchtfilters bijdragen aan een betere binnenluchtkwaliteit?
Luchtfilters met een hoge PM1 efficiency dragen enorm bij aan de luchtkwaliteit. Zij halen de kleinste en meest schadelijke deeltjes uit de lucht. Dit blijkt ook uit de metingen die ik uitvoer. Voor een luchtkwaliteitsmeting komen we vaak op twee momenten. Bij het eerste meetmoment bekijken we de huidige situatie. Vervolgens analyseren we de resultaten en geven ons advies om de luchtkwaliteit te verbeteren. Nadat ons advies ook daadwerkelijk is toegepast, komen wij voor het tweede meetmoment om te kijken of het advies ook het verwachte effect heeft gehad. Vaak realiseren we verbeteringen op met name de kleinste en meest schadelijk fijnstofdeeltjes voor de gezondheid van zo’n 40%. Deze verbetering zien we dan zowel direct achter de toevoerfilters als in de aangesloten ruimtes van de luchtbehandelingskast waar mensen werken.
Jij bent bij Interfilter Group de specialist op het gebied van luchtkwaliteitsmetingen. Welke waardes worden gemeten?
Fijnstof is een onzichtbare vorm van luchtvervuiling bestaande uit in de lucht zwevende deeltjes met een diameter welke tot wel 70x kleiner is dan de diameter van een haar. Bij de meting maak ik gebruik van een zeer geavanceerde ‘particle counter’. Er wordt op verschillende niveaus van fijnstofconcentratie gemeten: van ultra fijnstof tot en met de grotere ‘particles’ (van klein naar groot: PM0.3, PM0.5, PM1, PM2.5, PM5, PM10). Daarnaast meet de particle counter ook de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid.
Hoe wordt de luchtkwaliteit vervolgens in kaart gebracht?
Voor een goed referentiekader meet ik eerst de buitenluchtkwaliteit. Vervolgens meet ik per luchtbehandelingsinstallatie:
- Achter de toevoerfilters
- In de aangesloten ruimte van de luchtbehandelingskast
Deze waardes toetsen en analyseren we aan de hand van de richtlijnen van Eurovent 4/23 en de WHO. We maken er een overzichtelijke en begrijpelijke rapportage van. Als blijkt dat de adviesrichtlijnen van deze instanties worden overschreden, geef ik een filteradvies om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Hoe laat je deze resultaten zien aan de klant?
In onze rapportage worden de werking van verschillende filters van het project overzichtelijk naast elkaar getoond en vergeleken. Inclusief een advies om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ikzelf of een accountmanager komt dit vaak persoonlijk nog toelichten in de vorm van een presentatie.
Op onze website vindt u een overzicht met verschillende projecten waarbij er luchtkwaliteitsmetingen zijn uitgevoerd. Bent u benieuwd hoe de luchtkwaliteit er bij u voorstaat? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of:
Mail naar: info@interfilter.nl
App of bel naar: (0181) 31 11 87