Kennis delen over luchtfilters
Luchtfilters.. Het zijn er zo veel! Waar dienen deze eigenlijk voor? En hoe selecteer ik dan het juiste filter? Bij Interfilter geven wij niet alleen interne kennissessies aan onze werknemers, maar delen wij ook graag onze kennis en ervaring met klanten. Dit doen wij middels 'het InterfilterCollege'. Onze collega Jaco Meijer vertelt u er in dit interview meer over.
Wat is het InterfilterCollege?
Het InterfilterCollege is een kennissessie op locatie, ook wel toolbox genoemd, waarin we een aantal vragen behandelen met onze klanten:
- Wat is fijnstof?
- Wat zijn de gevaren van fijnstof?
- Waarom een luchtfilter gebruiken?
- Wat is de ISO16890 norm?
- Hoe selecteer ik het juiste luchtfilter?
- Wanneer moet een luchtfilter vervangen worden?
- Hoe plaats en vervang ik een luchtfilter?
- Kan ik energie besparen met de juiste luchtfilters?
Na deze kennissessie volgt een kennistest waarna de deelnemers een gepersonaliseerd certificaat kunnen behalen. Het resultaat hiervan is volledige en up-to-date kennis rondom luchtfiltratie.
Wat is het doel van het InterfilterCollege?
Het doel van het InterfilterCollege is om iedereen die te maken heeft met luchtfilters binnen hun organisatie zoveel mogelijk kennis te geven, zodat zij dit weer kunnen gebruiken richting hun eigen klanten. Ook de bewustwording van de gevaren van fijnstof is van belang, zeker als monteurs hier dagelijks mee werken. Ik kan er bijvoorbeeld niet genoeg op wijzen om altijd persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, een mondmasker mag eigenlijk nooit ontbreken.
Waarom vind jij het zo leuk om deze toolbox te geven?
Wij zijn een no nonsens en innovatief bedrijf en willen graag kennis delen met onze klanten. Het is leuk om te zien dat de interesse gewekt wordt op het moment dat het filtercollege van start gaat en er vragen opgeroepen worden bij de deelnemers.
Waarom is het zo belangrijk dat monteurs deze toolbox volgen? Welke fouten kom je tegen in de praktijk?
Het is een soort van opfriscursus voor de installateurs waarbij ze herinnerd worden aan ‘waar moet ik op letten als ik filters ga vervangen’.
Als voorbeeld kan ik geven; op een locatie zit een zakkenfilter met een zaklengte van 360mm en deze wordt al jaren toegepast. Achter dit filter is nog genoeg ruimte voor een 600mm zaklengte. Dit is iets wat bij monteurs op zou moeten vallen. Mijn advies zou in dit geval zijn om het 600mm filter toe te passen want hierdoor is de weerstand over een filter lager wat het energieverbruik ten goede komt. Het stofhoudend vermogen is op deze manier ook hoger wat invloed heeft op de afvalberg. Het filter gaat namelijk langer mee waardoor er minder filterwisselingen plaatsvinden.
Hoe vaak geef je deze toolbox aan klanten?
Zeer regelmatig word ik in de gelegenheid gesteld om een toolbox te geven. Op dit moment zijn dat er gemiddeld twee per maand, maar dit zouden er wat mij betreft nog veel meer mogen zijn. Zoals ik net al aangaf zijn wij nogal innovatief en komen wij regelmatig met nieuwe producten op de markt waar ik graag uitleg over geef bij onze klanten.
Hoe lang duurt het InterfilterCollege?
Het college duurt bij elkaar een uur en soms loopt het eens wat uit aangezien er ruimte is voor vragen.
Welke vragen worden er vaak door de deelnemers gesteld?
Een veel gestelde vraag is bijvoorbeeld hoe men een filter kan selecteren voor een bepaald gebouw. In dit geval zijn daar Eurovent richtlijnen voor en krijgen ze een tool waarmee ze heel eenvoudig het juiste filter kunnen selecteren. Dit licht ik allemaal toe gedurende het college.
Wat zijn resultaten van de kennissessies?
Over het algemeen zijn de resultaten altijd ruim voldoende waarbij de deelnemers weer up-to-date zijn over alle belangrijke onderwerpen en ontwikkelingen rondom luchtfiltratie. Heel soms, omdat de toolboxen vaak vroeg gegeven worden, wil er wel eens iemand bij zitten die nog niet helemaal wakker was en het certificaat niet haalt.
Hoe worden de toets en certificaten ontvangen door deelnemers?
Het InterfilterCollege wordt meestal afgesloten met een kleine toets wat ik altijd van te voren vertel. Ik merk bij de meeste deelnemers dat er dan aandachtiger wordt geluisterd, want iedere deelnemer die een voldoende haalt krijgt een mooi certificaat op naam. Ik hoor vaak dat ze de toets een goede afsluiter vinden om zo hun opgedane kennis te kunnen testen. Ook een certificaat op naam wordt vaak door iedereen zeer gewaardeerd.
Welke reacties komen er vanuit de monteurs na een InterfilterCollege?
Je hoort toch vaak dat de mondmaskers in praktijk niet gebruikt worden. Na het college merk ik dat de monteurs er wel anders over denken dankzij mijn uitleg over de gevaren van fijnstof. Ook vinden monteurs het leerzaam en fijn om beter te weten waar ze op moeten letten bij een filterwisseling.
Heeft u ook interesse in een InterfilterCollege? Neem dan gerust contact op met uw vertegenwoordiger of met mij via info@interfilter.nl